آرتروز ستون فقرات
آرتروز ستون فقرات یا اسپوندیلوز عارضه ای است که به دلیل تخریب غضروف دیسک بین مهره ای که از ستون فقرات در برابر آسیب ها و فشارهای وارده محافظت می کند رخ می دهد.
درد، تورم، کاهش دامه حرکتی و گاهی تشکیل خارهای استخوانی از علائم و عوارض آرتروز ستون فقرات هستند.
افزایش سن یکی از مهم ترین عواملی است که ریسک ابتلا به آرتروز ستون فقرات را افزایش می دهد.
با افزایش سن غضروف ها آسیب پذیر تر شده و احتمتال سایش و از بین رفتن آن ها بیشتر می شود.
فعالیت هایی مانند خم شدن، پیاده روی و فعالیت های عادی مانند لباس پوشیدن در اثر این بیماری برای فرد دشوار می شود.
در آرتروز ستون فقرات بسته به اینکه کدام قسمت از غضروف مفصل دیسک بین مهره ای آسیب دیده ممکن است درد در گردن و یا انتهای ستون فقرات و کمر احساس شود.
ایجاد خارهای استخوانی در نتیجه این عارضه خود عاملی بر تشدید درد و التهاب است چراکه این استخوان های اضافه سبب فشار بر اعصاب نخاعی در آن ناحیه است.
تنگی کانال نخاعی یکی از شایع ترین عوارض آرتروز ستون فقرات است که می تواند شرایط بیمار را بدتر کند.
معاینه فیزیکی و ارزیابی وضعیت ستون فقرات در بیمار و آزمایش خون ، پرتونگاری با اشعه ایکس و ام آر آی ستون فقرات برای تشخیص آرتروز ستون فقرات بکار می روند.
هدف از درمان آرتروز ستون فقرات کمک به تسکین درد ، کاهش مشکلات بیمار و بهبود عملکرد طبیعی ستون فقرات است.
انجام ورزش های سبک مانند شنا و پیاده روی برای مبتلایان به آرتروز ستون فقرات بسیار مناسب است.
در صورت اضافه وزن بیمار باید با رعایت برنامه غذایی مناسب وزن خود را کاهش دهد.
فیزیوتراپی ستون فقرات علاوه بر کمک به تسکین درد و کاهش مشکلات بیمار با تقویت عضلات و بافت های ستون مهره ها به بهبود دامنه حرکتی و افزایش انعطاف پذیری ستون فقرات نیز کمک می کند.
تمرینات تقویتی فیزیوتراپی کمر که توسط متخصص فیزیوتراپی به بیمار آموزش داده می شود به تقویت عضلات ضعیف شده کمک می کند.
تمرینات کششی نیز به افزایش انعطاف پذیری و دامنه حرکتی بیمار کمک می کند.
متخصص فیزیوتراپی از تکنیک های درمان دستی و ماساژ تراپی ، الکتروتراپی ، لیزرتراپی و سوزن خشک نیز برای درمان آرتروز کمر و ستون فقرات استفاده می کند.
داروهای مسکن مانند استامینوفن و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و پیروکسیکام می توانند به کاهش درد بیمار کمک کند.
در صورتی که درد بیمار بحدی شدید است که مانع از انجام عملکرد های عادی وی می شود تزریق داروهای کورتیکواستروئیدی در اطراف ستون فقرات و فضای اپیدورال می تواند کمک کننده باشد.
جراحی ستون فقرات آخرین راه در درمان آرتروز ستون فقرات است که تنها در صورت وجود شرایط حاد که مشکلات بیمار با روش های دارویی و غیر تهاجمی همچون فیزیوتراپی بهبود نمی یابد انجام می گیرد.
با توجه به این که اعمال جراحی همیشه عوارضی برای بیماران در پی دارند به بیماران مبتلا به آرتروز کمر و ستون فقرات توصیه می شود با انتخاب یک متخصص فیزیوتراپی خوب و انجام درمان های فیزیوتراپی بطور منظم تا جای ممکن از انجام عمل جراحی جلوگیری کنند.
می توانید با مراجعه به یکی کلینیک فیزیوتراپی در تهران خدمات فیزیوتراپی ستون فقرات را دریافت کنید.